Contact opnemen

Scheiden

Hypotheek overnemen bij scheiden?

Het beëindigen van een relatie brengt vaak een heftige en emotionele periode met zich mee. Je wilt misschien blijven wonen in je huidige woning en de hypotheek overnemen. Bij echtscheiding moet je in korte tijd veel financiële beslissingen nemen. Hoe gaat het verder met je hypotheek en met je verzekeringen? Een scheiding heeft gevolgen voor je vermogen, voor belastingzaken en voor je toekomst. Daarom maken wij dat graag helder en inzichtelijk voor je.

de financiële gevolgen van scheiden

De waarde van je woning bepalen

Bij de meeste scheidingen is er een verdeling van eigendommen en/of schulden. Als de woning jullie eigendom is, dan wordt de waarde ervan bepaald en verdeeld. Het bepalen van de waarde gebeurt door een taxateur of door een makelaar. Het is ook mogelijk om een vergelijking te maken met verkoopwaarden van andere woningen in de buurt. Samen probeer je daar afspraken over te maken, en wij kunnen jullie daarbij goed helpen.

De woning verdelen

Bij een scheiding spreek je af hoe je de woning verdeelt en hoe je de schulden verdeelt. Hoe je de woning verdeelt hangt af van de huwelijkse voorwaarden of de samenlevingsovereenkomst. Ben je in gemeenschap van goederen getrouwd of zijn er huwelijkse voorwaarden? We leggen je graag uit hoe de woning straks verdeeld wordt en dat geeft je inzicht in de mogelijkheden om er te blijven wonen.

De hypotheek overnemen

Je wilt in de woning blijven wonen, en je moet je partner dus uitkopen. Het deel van de woning dat niet van jou is, moet je overnemen. Als je daar zelf niet voldoende geld voor hebt, dan kun je de hypotheek misschien verhogen. Soms is het ook mogelijk om een extra hypotheek af te sluiten. Houd daarbij ook rekening met kosten van taxatie, hypotheekadvies en van een notaris.